Zašto ne treba odmrzavati piletinu na sobnoj temperaturi?

Da li ste i vi među onima koji pileće meso odmrzavaju tako što ga ostave na kuhinjskom pultu da se otkravi na sobnoj temperaturi? Ako jeste, imamo lošu vest za vas - to nikako nemojte da radite.
Zašto ne treba odmrzavati piletinu na sobnoj temperaturi?
Foto: Pixabay
Naime, kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbežno, a one se dalje prenose na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i mogu da izazovu opasne bolesti.
 
Još jedan loš način odmrzavanja piletine je u mikrotalasnoj rerni, jer osim što previsoka temperatura pogoduje razvoju bakterija, usput ćete i uništiti teksturu mesa. To se dešava jer se meso ne odmrzava ravnomerno, što će se na kraju odraziti i na ukus.
 
Najbolje što možete da uradite jeste da veče pre nego što ćete spremati pile, meso premestite u frižider. Postoji i brža metoda - piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom, a nikako ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu.
 
Možda niste znali, ali ako baš nemate vremena, uopšte ne morate ni da odmrzavate piletinu. Začinite je i stavite u rernu ili na kuvanje kao i obično i sve će biti isto kao i kada je meso odmrznuto, samo što će termička obrada morati da traje duplo duže. 
 
Ovaj način pripreme ne preporučuje sa samo kada je u pitanju prženje, jer će stalno otpuštati vodu i prskati na sve strane, a zbog vlage neće moći ni da se uhvati korica. Najbolje da ovaj metod koristite kada pripremate jela koja se inače dugo kuvaju ili peku, poput gulaša.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Namirnice koje sadrže najviše i najmanje pesticida

Jagode su i dalje na prvom mestu na listi voća i povrća koje sadrže najviše pesticida, zatim sledi spanać, kelj, nektarine, jabuke i grožđe, prema podacima Radne grupe za zaštitu životne sredine za 2021. godinu.

Zašto se lako zaljubljujemo u Novi Sad?

Svako ko je i jednom stupio nogom na novosadske pločnike, shvatio je da ovaj grad mora da zavoli. To je ljubav na prvi korak Dunavskom ulicom, na prvi miris Dunava na keju, na prvi pogled na Petrovaradinsku tvrđavu koja se gordo, a opet nežno nadvija nad gradom podno sebe.

Rusija zabranjuje uvoz krušaka Republike Srpske

Od 25. januara privremeno se zabranjuje uvoz krušaka iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Republike Srpske, objavljeno je na sajtu Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Rusije, prenela je danas BHRT.