Zašto i kad smo najsitiji uvek ima mesta za slatko?

Ovaj osećaj sigurno je mnogima poznat - iako ste se dobro najeli, nekako ste uspeli da pronađete mesto za slatkiš.
Zašto i kad smo najsitiji uvek ima mesta za slatko?
Foto: Pixabay
Za one koji zbog toga sebi prebacuju, stručnjaci kažu kako nije reč samo o alavosti, nego je to reakcija našeg mozga. Tzv. "želudac za desert" zaista postoji, ali tu naravno, nije reč o organu nego o fenomenu koji se javlja kod svih.
 
Radi se o reakciji našeg mozga. Nakon što dugo jedete nešto, manje počinje da vam se sviđa, posebno ako vas nakon toga čeka nešto što vam se više sviđa. Tako se automatski osećate sitost kada saznate da nakon ručka sledi desert.
 
"Kada jedete, zapravo se zasitite ukusa i mirisa", objasnila je profesorka Barbara Rols.
 
Kako jedemo, hrana postaje sve manje privlačna. Osim toga, ako nam se nešto sviđa, postoji velika mogućnost da ćemo te hrane pojesti više nego ostale stvari.
 
Dakle, sve je u glavi. Stručnjaci objašnjavaju kako dolazi do još jednog fenomena.
 
Naime, kada znamo da će biti deserta, podsvesno ostavljamo mesto i zasitimo se hrane koju u tom trenutku jedemo, kako bi mogli da se prebacimo na drugu. Tako mozak funkcioniše i daje signale da ćemo dobiti sve potrebne hranjive materije.
 
Slično je dokazano i u studiji iz 90-ih. Pedijatar iz Čikaga dopustio je deci da jedu ono što žele. Ispred krevetića bili su tanjiri na kojima je bila različita hrana. Deca su pokazala koje jelo žele pa ih je sestra time hranila. No, nakon nekog vremena, deca su počela da pokazuju da žele od svega po malo. Tako su stručnjaci zaključili da je reč o urođenom mehanizmu.  
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Namirnice koje sadrže najviše i najmanje pesticida

Jagode su i dalje na prvom mestu na listi voća i povrća koje sadrže najviše pesticida, zatim sledi spanać, kelj, nektarine, jabuke i grožđe, prema podacima Radne grupe za zaštitu životne sredine za 2021. godinu.

Zašto se lako zaljubljujemo u Novi Sad?

Svako ko je i jednom stupio nogom na novosadske pločnike, shvatio je da ovaj grad mora da zavoli. To je ljubav na prvi korak Dunavskom ulicom, na prvi miris Dunava na keju, na prvi pogled na Petrovaradinsku tvrđavu koja se gordo, a opet nežno nadvija nad gradom podno sebe.

Rusija zabranjuje uvoz krušaka Republike Srpske

Od 25. januara privremeno se zabranjuje uvoz krušaka iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Republike Srpske, objavljeno je na sajtu Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Rusije, prenela je danas BHRT.